AtoomClub is Groei. Vireo Vastgoed wint EUmies Award.

 

Flat Kleiburg in de Bijlmer wint Mies van der Rohe award. AtoomClub huurder Vireo Vastgoed is samen met een aantal partners in de prijzen gevallen voor hun project Kleiburg.

De European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award is toegekend  aan de flat Kleiburg. De Mies van der Rohe Award wordt toegekend aan het beste gebouw voltooid in de afgelopen twee jaar door een Europese architect. De award, vernoemd naar de Duits-Amerikaanse architect Ludwig Mies van der Rohe is de meest prestigieuze prijs in Europese architectuur.
De vijf finalisten werden gekozen uit een lijst met ruim 350 projecten. Het doel van de award is de bijdrage van Europese vakmensen aan de ontwikkeling van nieuwe ideeën en technologieën te stimuleren.
De Nederlandse bureaus NL architects en XVW Architectuur wonnen de prijs voor hun ingetogen ontwerp voor de renovatie van de vervallen jaren ‘70 flat Kleiburg. Zij werden hiertoe uitgenodigd door Consortium DeFlat, dat voor het leegstaande gebouw met 500 woningen een klusconcept op grote schaal had bedacht. Dat hield in dat de gemeenschappelijke delen en installaties van Kleiburg werden gerenoveerd en vernieuwd en dat achter de voordeur de individuele bewoners hun huis naar eigen inzicht konden afmaken. Het concept was een schot in de roos in een vastzittende woningmarkt.

Middels een samenwerking met een drietal anderen wist Vireo Vastgoed met flat Kleiburg de prijs in de wacht te slepen. Een prachtig project in de Bijlmer. Het doel van de award is de bijdrage van Europese vakmensen aan de ontwikkeling van nieuwe ideeën en technologieën te stimuleren.

Het is de eerste keer dat de prijs is toegekend aan een woningbouwproject, en tevens de eerste keer dat een renovatieproject de prijs krijgt. De jury roemde naast het ingetogen ontwerp, de durf van de initiatiefnemers, Consortium DeFlat, om met privaat geld deze herontwikkeling te starten, en met dit concept betaalbare koopwoningen aan de Amsterdamse markt toe te voegen. Expliciet werd ook de impact van de ontwikkeling op het gehele stadsdeel benoemd. De prijs bestaat uit een geldprijs voor de architecten en een award voor de opdrachtgevers. De prijs werd op 26 mei jl uitgereikt in het Mies van der Rohe paviljoen in Barcelona.

Consortium DeFlat bestaat uit Vireo Vastgoed, Hollands Licht, Hendriks CPO en Kondor Wessels Vastgoed. Als dank voor de prijs, en op verzoek van de jury onderzoekt het Consortium of het concept toepasbaar is andere Europese steden met vergelijkbare flatwijken als de Amsterdamse Bijlmer.

Lees hier meer over de award.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *